Blogger Template by Blogcrowds.

Έρνεστ Χέμινγουεϊ - Σύντομη Βιογραφία

  Ο ERNEST MILLER HEMINGWAY γεννήθηκε το 1899. Ο πατέρας του ήταν γιατρός και ο Ernest ήταν το δεύτερο από τα έξι παιδιά του. Γενέτειρά τους ήταν το Oak Park, ένα προάστιο του Chicago.
Έρνεστ Χέμινγουεϊ
  Το 1917 ο Hemingway έπιασε δουλειά σα δημοσιογράφος στην εφημερίδα Star του Kansas City. Τον επόμενο χρόνο εργάστηκε εθελοντικά σαν οδηγός ασθενοφόρου στο ιταλικό μέτωπο στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Τραυματίστηκε βαριά και παρασημοφορήθηκε δυο φορές για τις υπηρεσίες του. Επέστρεψε στην Αμερική το 1919 και παντρεύτηκε το 1921. Δούλεψε σαν πολεμικός ανταποκριτής στον ελληνο-τουρκικό πόλεμο του 1922 και δυο χρόνια αργότερα παραιτήθηκε από τη δημοσιογραφία, για να αφιερωθεί ολοκληρωτικά στη συγγραφή. Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι και ανανέωσε τις παλιές του φιλίες με εκπατρισμένους Αμερικανούς διανοούμενους, όπως τον Ezra Pound και την Gertrude Stein. Η ενθάρρυνση αλλά κι η κριτική τους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση τους ύφους του.
  Το πρώτο έργο του που δημοσιεύτηκε ήταν το Τρεις Ιστορίες και Δέκα Ποιήματα. Την ευρύτερη όμως υποδοχή γνώρισε με τη σατιρική νουβέλα Οι Χείμαρροι της Άνοιξης. Η διεθνής αναγνώριση ήρθε με τα τρία επόμενα βιβλία του Αέναη Γιορτή, Άντρες χωρίς γυναίκες και Αποχαιρετισμός στα Όπλα.
  Ο Hemingway αγάπησε με πάθος τις ταυρομαχίες, το κυνήγι και το ψάρεμα στην ανοιχτή θάλασσα, θέματα που αποτελούν τους κεντρικούς πυρήνες των μυθιστορημάτων του. Ακόμη, επισκέφτηκε την Ισπανία στη διάρκεια του Εμφυλ.ίου Πολέμου κι εξιστόρησε τις εμπειρίες του στο μυθιστόρημά του Για Ποιον Χτυπά η Καμπάνα, που γνώρισε τεράστια επιτυχία.
  Το άμεσο, ζωντανό και επιτηδευμένα απλό ύφος του ακολούθησαν ολόκληρες γενιές μιμητών που όμως δεν μπόρεσαν να τον φτάσουν ή να τον ξεπεράσουν. Η αναγνώριση της προσφορά του στη σύγχρονη λογοτεχνία ήρθε το 1953ω με την απονομή του Βραβείου Νόμπελ της Λογοτεχνίας, δυο χρόνια μετά την πρώτη δημοσίευση του μυθιστορήματος Ο Γέρος και η Θάλασσα. Ο Ernest Hemingway πέθανε το 1961.


Άρθρα και αναφορές για τον ίδιο και το έργο του

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4582770 

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=30&ct=19&artid=4595970 

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα