Blogger Template by Blogcrowds.

Η γλώσσα της παιδείας και των μεταρρυθμίσεων

Τα θέματα θα απασχολήσουν τριήμερο συνέδριο αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Αφιερωμένο στον Οδυσσέα Ελύτη, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του, είναι το Ι΄ Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Η γλώσσα της παιδείας και των μεταρρυθμίσεων», που διοργανώνουν η Επιτροπή Παιδείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ο Τομέας Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών, ο Σύλλογος Αποφοίτων Φιλοσοφικής Σχολής «Ο Φιλόλογος» και ο Σύλλογος Αποφοίτων Παιδαγωγικού Τμήματος «Μίλτος Κοντουράς». To συνέδριο θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 30 Μαρτίου έως την Κυριακή 1 Απριλίου, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Αποκλειστικό θέμα της πρώτης πρωινής συνεδρίας της Παρασκευής θα είναι ο Οδυσσέας Ελύτης και το έργο του: «Το πάθος του Οδυσσέα Ελύτη για την ελληνική γλώσσα» (Δ. Ν. Μαρωνίτης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ), «Η μεταφυσική του Οδυσσέα Ελύτη» (Παναγιώτης Δόικος, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ), «Στοιχεία της ποίησης και της ποιητικής του Οδυσσέα Ελύτη» (Δημήτρης Κόκορης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ), «Ο αρχαίος λόγος στον “Mικρό Ναυτίλo” του Ελύτη» (Αναστάσιος Στέφος, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Φιλολόγων). 

Στις συνεδρίες που θα ακολουθήσουν, νεοελληνιστές, γλωσσολόγοι και παιδαγωγοί θα μιλήσουν για τη νεοελληνική γλώσσα στην παιδεία, θα παρουσιάσουν την εμπειρία τους από τα νέα εγχειρίδια διδασκαλίας και θα προτείνουν αποτελεσματικότερους τρόπους διδασκαλίας των γλωσσικών μαθημάτων και αξιοποίησης των εκπαιδευτικών βιβλίων.

Χαιρετισμό θα απευθύνει κατά την έναρξη του συνεδρίου ο γλωσσολόγος Εμμανουήλ Κριαράς.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 30 Μαρτίου, στις 8.00 μ.μ. από τον Δ. Ν. Μαρωνίτη και τον Γ. Παπαναστασίου η εκδοτική σειρά «Αρχαιογνωσία και αρχαιογλωσσία» του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών-Ίδρυμα Τριανταφυλλίδη.


Πηγή: tovima.gr

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα