Blogger Template by Blogcrowds.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από τις 2 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου, επιστρέφουν και στη Θάσο.


Αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη είναι το φετινό Φεστιβάλ Φιλίππων, που από φέτος ξαναγίνεται και Θάσου και συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο καλλιτεχνικός του διευθυντής Θοδωρής Γκόνης, «στη μουσική του, στα τραγούδια του θεού, στα κείμενά του». Από τις 2 Ιουλίου και ως τις 20 Αυγούστου, το Φεστιβάλ θα απλωθεί στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στον προαύλιο χώρο του Απεντομωτηρίου, στο Κάστρο, στην Παλιά Μουσική, κάτω από τον Φάρο, στο Λιμάνι, στο θεατράκι του Μωχάμετ Άλη, αλλά και σε ναούς, ταβέρνες και καΐκια, στο φέρι της γραμμής Καβάλα -Πρίνος, αλλά «κι εκεί όπου άγιασε ο Παπαδιαμάντης», προσθέτει. «Σύνθετες, μουσικοί, τραγουδιστές, τραγουδοποιοί, ηθοποιοί, όλοι οι δημιουργοί θα ξεδιπλώσουν το έργο τους και θα συμμετάσχουν στο έτος Παπαδιαμάντη», με παραστάσεις-παραγγελίες.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα κηρύξει την έναρξη του Φεστιβάλ με τη συναυλία του, όπου ο ίδιος ο συνθέτης θα μελοποιήσει και τα παρουσιάσει ένα κείμενο του Παπαδιαμάντη, ειδικά για το Φεστιβάλ. Στο Κάστρο θα παρουσιασθεί το διήγημά του «Αλαφροΐσκιωτοι» από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία της καθηγήτριάς τους, Μαριτίνας Πάσσαρη, μια ακόμη ειδική παραγγελία του Φεστιβάλ (20-21/7) ενώ αργότερα, στις 10 Αυγούστου, η Λυδία Φωτοπούλου με τους Λίλα και Δημήτρη Σωτηρίου καθώς και δύο χορευτές θα παρουσιάσουν το «Όνειρο στο κύμα». Κείμενα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Μηνάς Χατζησάββας, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γάλλος, καθώς και οι Νένα Μεντή, Ελένη Κοκκίδου, Μάκης Παπαδημητρίου, Σοφία Φιλιππίδου και Νίκος Κουρής. Μουσικοί και μαθητές της Καβάλας θα διαβάσουν κείμενα και θα τραγουδήσουν πάνω στα σταθμευμένα καΐκια στο λιμάνι της πόλης, πλάι στους Αιγύπτιους ψαράδες. Κι ακόμα ο Βασίλης Παπαβασιλείου θα διαβάσει το διήγημα του «Έρμη στα ξένα», ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης το «Υπό την βασιλικήν δρύν» ενώ οι Μάνος Ελευθερίου, Ηλίας Παπαδημητρακόπουλος, Βασίλης Βασιλικός γράφουν κείμενα ειδικά για τον Παπαδιαμάντη και το Φεστιβάλ. Για τη λήξη του Φεστιβάλ, στις 20 Αυγούστου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης θα μελοποιήσει από το ΙΖ κεφάλαιο έως το φινάλε, τη «Φόνισσα», που θα αποδώσει η Μαρία Φαραντούρη.

Πέραν του αφιερωματικού μέρους, στο Φεστιβάλ και στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων το παρών θα δώσει το Εθνικό Θέατρο και με τις τρεις του παραγωγές: «Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή (29 & 30/7), «Ηρακλής Μαινόμενος» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (12 & 13/8) και τέλος η Παιδική Σκηνή με το «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα από τον Τάκη Τζαμαργιά (22/8). Δύο παραστάσεις θα δώσει και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με τα «Μικρά Διονύσια» (21 & 22/7), την παραγωγή-αφιέρωμα στην 50χρονη ιστορία του Κρατικού, σε σύνθεση κειμένων Κώστα Γεωργουσόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα & Γρηγόρη Καραντινάκη.

Επίσης στους Φιλίππους θα παιχθούν τα έργα: «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων» του Κάρλο Γκολντόνι (16 & 17 Ιουλίου) με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης, «Οθέλλος» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (24 & 25/7) με τον Γιώργο Κιμούλη και τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, η «Ειρήνη» του Αριστοφάνη (5 & 6/8) με τον Πέτρο Φιλιππίδη, «Άμλετ» του Σαίξπηρ με τον Αιμίλιο Χειλάκη (9/7). Τις θεατρικές του δουλειές θα παρουσιάσουν επίσης και οι Αννα Βαγενά, Δήμος Αβδελιώδης, Θανάσης Σαράντος. Τέλος συναυλίες θα δώσουν η Δήμητρα Γαλάνη & Vassilikos (20/7) καθώς και οι Χειμερινοί κολυμβητές με τον Αργύρη Μπακιρτζή (30/7).

Πηγή: tovima.gr 

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα