Blogger Template by Blogcrowds.

Ο λογοτεχνικός «μπουφές» του καλοκαιριού

Οι έλληνες εκδότες ποντάρουν στα «σίγουρα χαρτιά» της ξένης λογοτεχνίας για τη θερινή περίοδο του 2011.


Η εορταστική περίοδος του Πάσχα έληξε και οι Έλληνες εκδότες ετοιμάζονται να ρίξουν στην αγορά τις αναγνωστικές τους προτάσεις για το καλοκαίρι του 2011. Συγγραφείς πρώτης γραμμής τυπώνονται αυτήν την εποχή μεταφρασμένοι στα ελληνικά και ετοιμάζονται ν’ αναμετρηθούν στους πάγκους των βιβλιοπωλείων με άλλους που φιλοδοξούν να αποκτήσουν μια σταθερή παρουσία δίπλα στα «σίγουρα χαρτιά» της ξένης λογοτεχνίας.

«Το όνειρο του Κέλτη», το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ο Μάριο Βάργκας Λιόσα μετά την απονομή του βραβείου Νομπέλ Λογοτεχνίας 2010, θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης τον προσεχή Ιούνιο (στα ελληνικά απ’ τις Εκδόσεις Καστανιώτη). Είναι η ιστορία του θρυλικού ιρλανδού Ρότζερ Κέιζμεντ που ήταν απ’ τους πρώτους Ευρωπαίους που κατήγγειλε τη βαναυσότητα της αποικιοκρατίας μετά τα περιπετειώδη ταξίδια του απ’ το Βελγικό Κογκό μέχρι την Αμαζονία της Νότιας Αμερικής.

Ο ίδιος οίκος επανεκδίδει σε νέα μετάφραση ένα έργο σταθμό στη σύγχρονη μεταπολεμική αμερικανική λογοτεχνία. Ο «Ματωμένος μεσημβρινός», το αριστούργημα του Κόρμακ ΜακΚάρθυ, είναι ένα μεγάλο έπος για τη βία και το σκοτάδι της ανθρώπινης φύσης, ένα αντισυμβατικό γουέστερν στα πρότυπα του Μόμπι Ντικ που ισοπεδώνει με γραφή στιβαρή τα στερεότυπα που έχουμε για την Άγρια Δύση.

Επιπλέον, το νέο μυθιστόρημα του Τόμας Πίντσον με τίτλο «Το έμφυτο ελάττωμα», το πρώτο του με έντονη την αστυνομική πλοκή, έχει για ήρωα έναν μαστουρωμένο ντετέκτιβ (μεταξύ άλλων ακούει και Ρόζα Εσκενάζυ) που προσπαθεί να διαλευκάνει μια υπόθεση εξαφάνισης στο Λος Άντζελες στα τέλη της ψυχεδελικής δεκαετίας του 60’. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία του κορυφαίου συγγραφέα του αμερικάνικου μεταμοντερνισμού.

Οι Εκδόσεις Καστανιώτη θα κυκλοφορήσουν και τον δεύτερο τόμο των δημοσιογραφικών κειμένων του Έρνεστ Χέμινγουέϊ που καλύπτει την περίοδο 1923-1939. Ισπανικός εμφύλιος, ιταλικός φασισμός αλλά και οι αγαπημένες ασχολίες του συγγραφέα, όπως το κυνήγι και το ψάρεμα, όλα αποτυπωμένα στο απόγειο της δημιουργικότητάς του.

Ο Φίλιπ Ροθ, ο μεγαλύτερος εν ζωή αμερικάνος πεζογράφος και ο θησαυρός των Εκδόσεων Πόλις επιστρέφει στα ελληνικά με το σύντομο μυθιστόρημα (όπως συνηθίζει τα τελευταία χρόνια) «Νέμεσις», ένα σπαρακτικό αφήγημα για την αδικία της μοίρας και το παράλογο του τυχαίου με φόντο μια θανατηφόρα επιδημία πολιομυελίτιδας που θερίζει τους έφηβους του Νιούαρκ το καλοκαίρι του 1944.

Ο εξαιρετικός Άντριου Κρούμι, σκωτσέζος μαθηματικός και θεωρητικός της φυσικής, έχει ξεχωρίσει παγκοσμίως για την ιδιαιτερότητα του ύφους του. Στα μυθιστορήματά του που με συνέπεια εκδίδει ο ίδιος οίκος συνταιριάζονται η επιστήμη και οι τέχνες, το άφθονο γέλιο και η ανέλπιστη γνώση. Το «Sputnik Caledonia», η ιστορία του μικρού Ρόμπι Κόιλ που εκπαιδεύεται για την εξερεύνηση του διαστήματος σ’ ένα ντουλάπι κάτω απ’ τον νεροχύτη, μπορεί να γοητεύσει όσους μέχρι σήμερα δεν έτυχε να τον διαβάσουν.

Το νέο πολυσυζητημένο (και βραβευμένο με το Γκονκούρ του 2010), προκλητικό μυθιστόρημα «Ο χάρτης και η επικράτεια» του τρομερού παιδιού των γαλλικών γραμμάτων Μισέλ Ουελμπέκ, έρχεται στα ελληνικά (Εκδόσεις της Εστίας) με διθυραμβικές κριτικές απ’ την πατρίδα του (συγκρίθηκε για την επίδοσή του σ’ αυτό το βιβλίο ο συγγραφέας με τον Μπαλζάκ και τον Σελίν) και επιτίθεται με σφοδρότητα στον τρόπο ζωής της σύγχρονης δυτικής κοινωνίας.

Το δεύτερο βιβλίο του σημαντικού αμερικανού συγγραφέα Ρίτσαρντ Πάουερς στη γλώσσα μας με τίτλο «Ο ποταμός της μνήμης» (Εθνικό Βραβείο Βιβλίου των ΗΠΑ 2006) θα κυκλοφορήσει απ’ τις ίδιες εκδόσεις. Πρόκειται για ένα βιβλίο σχετικά με το πώς η ανθρώπινη γνώση κατασκευάζει την πραγματικότητα, για τη μνήμη και τους συναισθηματικούς δεσμούς των ανθρώπων.

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο θα παρουσιάσουν το πιο πρόσφατο μυθιστόρημα του Μάρτιν Έιμις με τον τίτλο «Το καλοκαίρι του έρωτα», μια κωμωδία τοποθετημένη στην Ιταλία στη διάρκεια της σεξουαλικής επανάστασης, κατά τη δεκαετία του 70’. Οι ερωτικές κακοτοπιές ενός νέου και η ιστορία της «γκαστρωμένης χήρας» του αγγλικού πρωτότυπου τίτλου, σε μια παιγνιώδη σάτιρα του συγγραφέα για την «απελευθερωμένη» γενιά του έρωτα.

Ο νορβηγός Τζο Νέσμπο, ο «νέος Στιγκ Λάρσον» που σαρώνει τις πωλήσεις παγκοσμίως με τη δική του εκδοχή του σκανδιναβικού μοντέλου του τρόμου, καταφθάνει με το αστυνομικό μυθιστόρημα «Νέμεσις» και τον cult επιθεωρητή αντιήρωά του Χάρι Χόλε που μπλέκεται σε ιστορίες οι αποκαλύπτουν με έντονο σασπένς την παράνοια του παγκοσμιοποιημένου κόσμου μας.

Ο σαραντάχρονος ινδός Ράνα Ντασγκούπτα, ο οποίος έχει επαινεθεί από τον Σάλμαν Ρούσντι, μας διηγείται στο «Σόλο» τον αιώνα που έφυγε μέσα από τα μάτια ενός εκατοντάχρονου Βούλγαρου που ανακατεύει την πραγματικότητα και τη φαντασία τη στιγμή ακριβώς που το παρελθόν ξεθωριάζει απ’ το μυαλό, σ’ ένα μείγμα μαγικού ρεαλισμού και σουρεαλισμού για τον μετα-κομμουνιστικό κόσμο.

Το μυθιστόρημα «Χαμάμ Βαλκάνια» του σέρβου Βλάντισλαβ Μπάγιατς (Βραβείο Balkanika 2008) ξεχωρίζει απ’ τις επικείμενες λογοτεχνικές εκδόσεις του Κέδρου. Η ιστορία των Βαλκανίων από τον 16ο αιώνα μέχρι σήμερα ξετυλίγεται μέσα από τις επιμέρους εθνικές και φυλετικές συγκρούσεις αλλά και την αναζήτηση της ταυτότητας σε μια γεωγραφική περιοχή βαμμένη στο αίμα, στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Ένα μυθιστόρημα όπου ο αναγνώστης θα βρει μια δοκιμαζόμενη ισχυρή φιλία αλλά και τον μεγάλο αρχιτέκτονα της οθωμανικής εποχής Μιμάρ Σινάν, τον Ορχάν Παμούκ αλλά και τον Χόρχε Λουίς Μπόρχες.

Οι εκδόσεις Πατάκη ετοιμάζουν τη νέα περιπέτεια του αστυνόμου Μονταλμπάνο «Η ηλικία της αβεβαιότητας» του Αντρέα Καμιλέρι όπου ο ιταλός συγγραφέας συνομιλεί με τον Πετράρχη και τις έρωτές του, με το ενδιαφέρον αυτή τη φορά να στρέφεται στο εμπόριο διαμαντιών, τις μοιραίες γυναίκες και στο βάθος τη μοναξιά. Τέλος, θα εκδοθεί η επί χρόνια απαγορευμένη πρώτη νουβέλα του Αιγύπτιου Αλάα Αλ- Ασουάνι καθώς και τα δεκαέξι διηγήματα του («Θα ήθελα να ήμουν Αιγύπτιος») που μας ξεναγούν στην καθημερινότητα της Αιγύπτου έξω από τουριστικά και οριενταλιστικά κλισέ. Ο συγγραφέας ετοιμάζει ήδη ένα νέο βιβλίο για την πρόσφατη εξέγερση στην Αίγυπτο στην οποία συμμετείχε ενεργά.
 

Πηγή: Γρηγόρης Μπέκος, tovima.gr
 

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα