Blogger Template by Blogcrowds.

Οι Έλληνες αγαπάνε το διάβασμα... σταδιακά


Μειώνεται ο αριθμός των Ελλήνων που δεν διαβάζουν καθόλου, αυξάνεται ο αριθμός αυτών που διάβασαν 1-9 βιβλία, ενώ παραμένει σταθερός ο αριθμός αυτών που διάβασαν πάνω από 10 βιβλία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Γ' Πανελλήνιας Έρευνας Αναγνωστικής Συμπεριφοράς και Πολιτιστικών Πρακτικών που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) σε συνεργασία με την εταιρεία Metron Analysis.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 15 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου του 2010 σε δείγμα 1500 ατόμων άνω των 15 ετών σε ολόκληρη τη χώρα, το οποίο ήταν σταθμισμένο ως προς το φύλο, την ηλικία, την αστικότητα και το μορφωτικό επίπεδο.

Σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες έρευνες, του 1999 και του 2004 είναι περίπου ίδιος ο αριθμός αυτών που διάβασαν περισσότερα από 10 βιβλία τον τελευταίο χρόνο αντιπροσωπεύοντας το 8,1% των ερωτώμενων δηλ. περίπου 780.000 άνθρωποι.

Παράλληλα αυξήθηκε το ποσοστό αυτών που διάβασαν 1-9 βιβλία τους τελευταίους 12 μήνες φθάνοντας το 34,2% του πληθυσμού έναντι 25,4% το 2004, δηλαδή περίπου 3,4 εκατομμύρια πολίτες. Ακόμη από την έρευνα φαίνεται ότι μειώθηκε το ποσοστό αυτών που δεν διάβασαν κανένα βιβλίο, παραμένοντας βεβαίως υψηλό, περίπου 40,7% έναντι 43,8% το 2004.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας η ανάγνωση παραμένει γένους θηλυκού καθώς οι γυναίκες σε ποσοστό 9,4% διαβάζουν περισσότερα από 10 βιβλία έναντι 6,8% των ανδρών. Ωστόσο η υπεροχή των γυναικών γίνεται σαφέστερη σε αυτούς που διαβάζουν 1-9 βιβλία οπότε το ποσοστό τους φτάνει το 40,2 % έναντι 28% των ανδρών.

Στις προτιμήσεις των αναγνωστών την πρώτη θέση κατέχει η ελληνική και ξένη λογοτεχνία και ακολουθούν η ιστορία, η ψυχολογία και η θρησκεία.

Τα καλά νέα για την ανάγνωση στην Ελλάδα είναι ότι το βιβλίο βρίσκεται στην υψηλότερη θέση προτίμησης μέσα στην τελευταία δεκαετία, σε σύγκριση με τις εφημερίδες και τα περιοδικά. Βέβαια η ανάγνωση εφημερίδων εξακολουθεί να προηγείται ισοβαθμώντας όμως σχεδόν με το βιβλίο 28% και 27% αντίστοιχα.

Τα κακά νέα είναι ότι ο μέσος όρος των αναγνωσμένων βιβλίων μειώθηκε σε 5,6 βιβλία το 2010 έναντι 7 βιβλίων το 1999. Αυτό το στοιχείο σε συνδυασμό με την αύξηση των ωρών εργασίας και τη μείωση του ελεύθερου χρόνου που είναι ο βασικός λόγος τον οποίο αναφέρουν οι πολίτες για την μη ανάγνωση, είναι μια εξέλιξη που μπορεί να ενταθεί τα επόμενα χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΕΒΙ Τάκης Θεοδωρόπουλος, κατά την παρουσίαση της έρευνας τόνισε ότι στις χώρες που διαβάζουν, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης διαβάζουν περισσότερο λόγω του ότι «το διάβασμα είναι μια οικονομικότερη διασκέδαση».

Παράλληλα τόνισε ότι το κρίσιμο εύρημα της έρευνας είναι «ότι η αναγνωσιμότητα στις νεότερες γενιές (15-18, 19-24 25-34) πέφτει, γίνεται δηλ. η σχέση της νεότερης γενιάς με το βιβλίο γίνεται χαλαρότερη ίσως και λόγω της επέκτασης του διαδικτύου».

Πηγή: kala-nea.gr 

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα