Blogger Template by Blogcrowds.

Και το όνομα αυτού, Ενωση Ελληνικού Βιβλίου

Το νέο σωματείο εκδοτών – βιβλιοπωλών που φιλοδοξεί να ανανεώσει τον χώρο.


«Ενωση Ελληνικού Βιβλίου» είναι ο τίτλος του νέου σωματείου που δημιούργησαν οι μεγάλοι εκδοτικοί οίκοι και ορισμένα μεγάλα βιβλιοπωλεία, όπως πρώτο έγραψε το ΒΗΜΑ. Η Ενωση έχει στόχο να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της κρίσης και στις προθέσεις της είναι να λειτουργήσει με καθαρά επαγγελματικά ευρωπαϊκά κριτήρια. Στην κίνηση αυτή συμμετέχουν μέχρι στιγμής οι μεγαλύτεροι και γνωστότεροι εκδότες, ανάμεσα τους και τα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, Πρωτοπορία, Ιανός, Starbooks, Ευριπίδης στο Χαλάνδρι, το γαλλικό Trait d΄ Union και το πρακτορείο διακίνησης βιβλίων Απόλλων. Ηδη πολλοί εκδότες και βιβλιοπώλες από όλη την Ελλάδα έχουν εκδηλώσει πρόθεση συμμετοχής στην κίνηση αυτή.

Για να μπορεί κάποιος εκδοτικός οίκος να συμμετέχει στη Ενωση Ελληνικού Βιβλίου σύμφωνα με το καταστατικό της, θα πρέπει να έχει εκδώσει ένα συγκεκριμένο αριθμό τυπογραφικών τα τελευταία τρία χρόνια. Με αυτόν τον τρόπο η νέα Ενωση θέλει να αποφύγει τους «κατ όνομα εκδότες», αυτούς που εδώ και χρόνια δεν έχουν εκδώσει κανένα βιβλίο αλλά αυτό δεν τους εμποδίζει να είναι μέλη στα Δ.Σ των ήδη υπαρχόντων σωματείων. Επίσης με αυτόν τον τρόπο θέλουν να αποκλείσουν τους πλασιέ (ένα επάγγελμα που μεσουρανούσε στη δεκαετία ΄60-΄70) αλλά σήμερα δεν έχει καμία σχεδόν σχέση με τα προβλήματα και τις ανάγκες του εκδοτικού επαγγέλματος.

Ο Σ.ΕΚ.Β, το ένα από τα δύο υπάρχοντα σωματεία, σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται ενοχλημένο μιας και η αλλαγή του τοπίου στον συνδικαλιστικό χώρο των βιβλίων θα αλλάξει τα δεδομένα. Στελέχη του διαμαρτύρονται - «γιατί οι μεγάλοι δεν έρχονται να συμμετάσχουν στα δικά μας σωματεία;» - αλλά οι μετέχοντες στη νέα κίνηση τους υπενθυμίζουν ότι «όσες φορές έγινε μια προσπάθεια να ενοποιηθεί συνδικαλιστικά ο χώρος οι μικροί εκδότες ήταν αυτοί που τορπίλισαν την ενότητα για να μη χάσουν την καρέκλα». Οι συνδικαλιστές του Σ.ΕΚ.Β υποστηρίζουν «ότι οι μεγάλοι θα καταπιέσουν τους μικρούς αλλά στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα», και θεωρούν πιθανό ότι «θα φαγωθούν μεταξύ τους». Αντίθετα, άλλοι μικρότεροι εκδότες εκτιμούν ότι μια στιβαρή εκπροσώπηση του κλάδου από την Ενωση Ελληνικού Βιβλίου θα αναγκάσει τους πραγματικούς εκδότες, έστω κι αν είναι μικροί, να συμπαραταχθούν μαζί τους.

Είναι γνωστό ότι ο χώρος του βιβλίου υποφέρει από πολυδιάσπαση αφού εκτός του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β) υπάρχει ακόμα στην Αθήνα ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.), ο Σύλλογος Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων, το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών και Βιβλιοπωλών Ελλάδος (του κ. Η. Μπουκουμάνη - παλιού εκδότη και νυν κυρίως διοργανωτή εκθέσεων), ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας (Σ.ΕΚ.ΒΕ.), η Πανελλήνιο Ομοσπονδία Εκδοτών Ελλάδας (Π.Ο.Ε.Β.) κτλ.

Στην προσωρινή επιτροπή του νέου σωματείου μετέχουν οι Πατάκης, Λιβάνης, Καστανιώτης, Καρατζάς (Ιανός) που είναι και ο γραμματέας και τέλος ο Ψυχογιός που είναι και ο προσωρινός πρόεδρος μέχρι να προκηρυχτούν οι πρώτες εκλογές.

Πηγή: tovima.gr

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα