Blogger Template by Blogcrowds.

Θα γίνει η Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Εξι εκδότες δήλωσαν ότι θα απέχουν - πολλοί ακόμη εξετάζουν τη συμμετοχή τους.


Θα πραγματοποιηθεί η 9η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (ΔΕΒΘ). Αυτό ήταν το μήνυμα που ήθελε να στείλει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στους εκδότες που δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στην εφετινή έκθεση (Άγκυρα, Ενάλιος, Καστανιώτης, Κέδρος, Μίνωας, Ψυχογιός, Πόλις). Από τη μια είναι η κρίση και τα έξοδα, από την άλλη η ΔΕΒΘ έχει αποτύχει στη διεθνή αποστολή της, λένε οι εκδότες.

Πολλοί ακόμη εξετάζουν τη συμμετοχή τους, ενώ οι εκπρόσωποι των εκδοτών και των βιβλιοπωλών στο Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ έχουν υποβάλει την παραίτησή τους στον υπουργό Πολιτισμού.

Σε αυτό το ρευστό τοπίο αβεβαιότητας, η συνέντευξη Τύπου για την 9η ΔΕΒΘ που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης ήταν περισσότερο κάλεσμα στους «αποστάτες» εκδότες και καθησυχασμός των υπολοίπων. Ανακοινώθηκαν εκπτώσεις και προσφορές, εκδηλώσεις και διάσημες συμμετοχές και δόθηκαν για ακόμη μία φορά απαντήσεις στο πάγιο αίτημα των εκδοτών για μεταφορά της ΔΕΒΘ στην Αθήνα.

«Όλοι αντιμετωπίζουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα αλλά μόνο αν συνεχίσουμε να περπατάμε θα μείνουμε όρθιοι» ξεκίνησε η Κατρίν Βελισσάρη, η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, η οποία παραδέχτηκε ότι η ΔΕΒΘ δεν έχει μεν «διεθνή χαρακτήρα», μιας και οι συμφωνίες κλείνονται πλέον μέσω διαδικτύου, αποτελεί όμως «ένα ραντεβού εκδοτών και αναγνωστών και ένα άνοιγμα του ελληνικού βιβλίου προς τα έξω με πολιτιστικά προγράμματα και τιμώμενους συγγραφείς».
«Λυπούμαστε που κάποιοι εκδότες δεν μπορούν να έρθουν, αλλά ως δήμος θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην πέσει το επίπεδο της έκθεσης» υποσχέθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας της περυσινής ΔΕΒΘ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για να υπογραμμίσει τη στήριξη της πόλης του στη ΔΕΒΘ με λογοτεχνικές εκδηλώσεις, δρώμενα και εκθέσεις, ακόμα και εκπτώσεις στις τιμές των ξενοδοχείων για τους συμμετέχοντες. «Αν κάθε μεγάλη πολιτιστική δραστηριότητα μεταφερθεί στην Αθήνα, τότε θα απογυμνωθεί η επαρχία από ταλέντα», είπε απαντώντας στο υπόρρητο αίτημα των εκδοτών να μεταφερθεί η ΔΕΒΘ στην Αθήνα.

Ο Ντράγκαν Ζουπάνιεβατς, πρέσβης της Σερβίας, της τιμώμενης χώρας στην 9η ΔΕΒΘ, ανακοίνωσε την παρουσία στην έκθεση δέκα σημαντικών συγγραφέων της χώρας του και του Εμίρ Κουστουρίτσα, ο οποίος θα παρουσιάσει εκεί το πρώτο του βιβλίο, ένα αυτοβιογραφικό αφήγημα που αναμένεται σύντομα στα ελληνικά. «Θα είμαστε κοντά σας τώρα στην κρίση, όπως οι Έλληνες σταθήκατε κοντά στους Σέρβους στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία στη δεκαετία του '90», τόνισε ο σέρβος διπλωμάτης.

Θέμα «κακής επικοινωνίας και όχι τιμής» θεωρεί ο γενικός διευθυντής της HELEXPO Γιάννης Παπακωνσταντίνου την απόφαση εκδοτών να μη συμμετάσχουν στη ΔΕΒΘ και ανακοίνωσε για τους μεγάλους εκδότες έκπτωση 20% σε όσα περίπτερα έχουν περισσότερες από δύο όψεις και έκπτωση 10% για περίπτερα δύο όψεων ενώ για τους μικρούς εκδότες παροχή δωρεάν 7,5 τ.μ. αντί των αρχικών 6 τ.μ.

Τι ετοιμάζεται για την 9η ΔΕΒΘ: Μεγάλο αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης με συζητήσεις για τη μνήμη και την Ιστορία, εκθέσεις τεκμηρίων και σπάνιου τηλεοπτικού υλικού των Βαλκανικών πολέμων, αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο, Παιδική Γωνιά με μούμιες, φαραώ και άρωμα Αρχαίας Αιγύπτου, Γωνιά των Εφήβων, σεμινάρια φιλαναγνωσίας, κύκλος συζητήσεων για την κρίση και την Ιστορία. Στη διάρκειά της θα φιλοξενήσει το 1ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ποίησης που διοργανώνει η Εταιρεία Συγγραφέων, με την ευχή να γίνει ετήσιος θεσμός.

Πάντως, η πραγματικότητα είναι ότι όλο το πρόγραμμα είναι ακόμη στον αέρα, γιατί η απουσία των μεγάλων εκδοτών από την έκθεση συνεπάγεται και απουσία των συγγραφέων τους και χωρίς αυτούς εκδηλώσεις δεν γίνονται.

Μέχρι στιγμής τη συμμετοχή τους έχουν επιβεβαιώσει 60 εκδότες, ανάμεσά τους οι Πατάκης, Εστία, Ίκαρος, Gutenberg, Ιανός, Κυριακίδης, Γαβριηλίδης, Ποταμός, Καλέντης, Εκδοτική Αθηνών.

Πηγή: tovima.gr

Νεότερη ανάρτηση Παλαιότερη Ανάρτηση Αρχική σελίδα